De mythische oom door Mariët Meester

Ooit vestigden familieleden van mijn schoonouders zich in Grand Rapids en wat ik ervan weet is dat het grote zeer gelovige gezinnen zijn met veel warmte voor anderen. Dat laatste bleek ook uit de condoleance kaarten die ik van hen ontving, en het waren er vele!

De mythische oom van Meester bevestigt dat beeld volledig al komt Grand Rapids er niet zoveel in voor want zij verblijft een tijdje in het plaatsje Lynden waar  haar oom zich ooit vestigde. De oom werd uiteindelijk arts en bouwde een bestaan opmet vrouw Mary en 7 kinderen.

Meester wisselt haar eigen ervaringen af met het levensverhaal van haar oom Peter. Hij is degene die op hoge leeftijd van zijn  broer in Nederland, de vader van Meester, nog stamcellen ontvangt via een transplantatie omdat hij aan leukemie lijdt. Peter is via hard werken een deskundige geworden op het gebied van toxicologie in de medische wetenschappen.Hij is recht door zee in zijn werk maar ook in zijn kerk. Dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen.. Zo niet bij Meester die aan het einde van het boek laat zien dat het hart van oom Peter wel degelijk op de juiste plaats zit.

Behalve de mooie natuurbeschrijvingen, vertelt Meester veel over de meer dan 30 kerken die Lynden bezit met alle gevolgen van dien. Als vreemde komt zij er mee weg er diverse te bezoeken. De meeste diensten duren lang en ook thuis lezen sommige gezinnen om de beurt nog een hoofdstuk uit de bijbel.  Als je er woont hangt alles wat je doordeweeks doet, van de school die je bezoekt tot het boodschappen doen, vast aan de kerk die je bezoekt.

Meester ervaart de veiligheid en de warmte van die gemeenschap en het gemak van een dergelijk blijvend support om je heen. Ze vergelijkt dit met haar bestaan in Amsterdam waar  haar vriendenkring minder vanzelfsprekend is maar bijgehouden moet worden. Maar benauwend is het ook:  een nichtje die  zich om een stervende drugsverslaafde bekommert, haalt ze zich de woede van veel gelovigen op haar hals.

De kerken heten er Reformed Church of een variant daarvan en in Lynden bevinden ze zich in diverse gebouwen, van gymzaal tot huiskamer toe. Immers eenmaal weer afgescheiden heeft de nieuwe kerk ruimte nodig. Evangelische bewegingen zijn er nauwelijks en ook niet nodig want de theologie van de RC is nog strenger dan die van menige evangelische gemeenschap in Nederland. Nederlandse kerken zijn volgens de gelovigen in Lynden dan ook diep weggezakt, vooral de PKN, denk aan onderwerpen als homoseksualiteit, trouwen met een ongelovige, wel of niet in het verbond als je gedoopt bent maar daarna niet christen wordt of afwijkt van bepaalde theologische waarheden zoals de schepping in 7 dagen van 24 uur.

Met veel liefde schrijft Meester over haar familie en het woord bekrompen komt in dit boek nauwelijks voor. Je familie als een warme deken en de onderwerpen mijden die je scheiden. Zo is De mythische oom een mooi boek om te lezen en meer te weten te komen over die Nederlanders die ergens anders een bloeiend bestaan opbouwden waarvan het geloof vaak de basis was/is.

Te koop bij : www.boekhandelhaasbeek.nl

Advertenties
Published in: on 19 september 2012 at 12:43 pm  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://judywagenaar.wordpress.com/2012/09/19/de-mythische-oom-door-mariet-meester/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: