Een appeltje voor de dorst bewaren

Spreekwoorden, gezegdes of uitdrukkingen zijn niet meer in de mode, regelmatig leg ik er thuis één uit. Onlangs nog ging het over ‘wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt de deksel op zijn neus’ wat volgens mij betekent dat je niet altijd tot het uiterste hoeft te gaan, met wat dan ook oftewel je kunt best eens ‘een boterham met tevredenheid’ eten. Het bekende appeltje voor de dorst bewaren, is me met de paplepel ingegoten en dan vooral op financieel gebied. De hedendaagse jeugd ontbreekt het volgens alle onderzoeken aan opvoeding wat betreft het omgaan met geld met alle gevolgen van dien. De school moet dan uitkomst bieden maar ik denk dat ‘goed voorbeeld goed volgen doet’ en dat dus de ouders moeten handelen naar ‘wie de schoen past trekt hem aan’.

Wanneer ik in mijn vmbo-klassen vraag wie het mobiele telefoonabonnement van de leerlingen betaalt, antwoordt bijna iedereen dat dit gedaan wordt door de ouders. Een televisie en pc op kamer is ‘schering en inslag’ en dat je met het minimumloon van een 16-jarige niet zelfstandig op kamers kunt wonen omdat er huur, elektriciteit en andere vaste lasten betaald moeten worden, is ze een raadsel. Maar tot en met de universiteit is het ‘appeltje voor de dorst bewaren’ een gezegde wat niet aanspreekt. Bij diverse banken kunnen studenten duizenden euro’s rood staan en daar bovenop nog eens goedkoop lenen bij de IBG dus wat let ze om vaak op vakantie te gaan, buitenshuis te lunchen en ‘de tering niet naar de nering te zetten?.

De appel valt meestal niet ver van de boom en zo lang het kan springen paps en mama wel bij maar soms houdt het natuurlijk gewoon op. Op eigen benen staan betekent ook dat je verantwoordelijk met je geld omgaat. Er komt veel binnen bij de meeste jongelui maar er gaat meestal meer uit en dat patroon zet zich vaak door naar later bij huis, hypotheek, twee auto’s en ga zo maar door. Ik kan me daar behoorlijk aan ergeren en volgens mij ‘moet wie zich brandt ook op de blaren zitten.’  Zakgeld, kleedgeld, praten over wat iets kost en waarom je het wel of niet uitgeeft, sparen voor grote uitgaven en niet altijd alles voor ze betalen laat jonge mensen misschien ook inzien dat ‘zuinigheid met vlijt huizen als kastelen bouwt’ en dat media en reclame hen luchtkastelen voorspiegelen.

 

Advertenties
Published in: on 2 november 2009 at 5:34 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://judywagenaar.wordpress.com/2009/11/02/een-appeltje-voor-de-dorst-bewaren/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. […] hun ouders en gaven aan hun kinderen mee dat men altijd moet zorgen voor wat spaargeld. Voor een appeltje voor de dorst, zoals dat zo mooi heet. In de huidige tijd is het vrij normaal om iets op afbetaling te kopen of […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: